O bolu u stomaku

Bol se može definisati kao neprijatno senzorno i emotivno iskustvo izazvano stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili poremećajem funkcije organa. Iako je u osnovi neprijatno iskustvo, bol je veliki prijatelj obolelog i signal upozorenja, jer ga primorava da se javi lekaru, često ukazuje na mesto patološkog procesa, doprinosi ranom postavljanju dijagnoze, i omogućava blagovremeno donošenje odluke o lečenju, što je od neprocenjive vrednosti naročito kod hitnih stanja.

Osim popratnih simptoma, određivanje mesta bola jedan je od lakših načina da se odredi je li bol razlog za zabrinutost ili ne. Trbušna šupljina ima pet glavnih delova:

  • gornji srednji deo – epigastrijum: najveći deo želuca, deo tankog creva i gušterača

  • gornji desni kvadrant: jetra i žučna kesa kao i deo debelog crieva

  • gornji levi kvadrant: deo želuca, slezina, debelo crevo

  • desni donji kvadrant: već deo debelog crijeva, slepo crevo (apendiks), tanko crevo i jajnik

  • levi kvadrant: jajnik i deo debelog creva

Neophodna konsultacija lekara

Znak za uzbunu je svakako jak bol u želucu ili ispod rebarnog luka koja se širi u po trbuhu i čiji se intenzitet vremeno pojačava. Često su ovakvi bolovi praćeni nadutošću, mučninom i povraćanjem, a nekada i prisustvom tamne krvi u stolici ili povraćanje sadržaja kao taloga kafe. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neophodna! Bol u epigastrijumu može u pojedinim slučajevima biti i znak infarkta miokarda!!

Bol u predelu želuca

Gornji – središnji deo trbuha naziva se epigastrijum. Način javljanja, trajanje bola, njegovo pojačavanje ili prestajanje u pojedinim okolnostima kao i pravci širenja mogu da ukažu na to koji organ je zahvaćen patološkim procesom .Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, korišćenje alkohola i nepravilna ishrana. Izbegavajte da jedete hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom.

Širok spektar poremećaja na raznim organima može dati epigastrični bol:

Bol kod GERB-a i hijatus hernije

Veliki broj pacijenata sa hijatus hernijom i gastroezofagealnom refluksnom bolešću uz prisustvo gorušice i regurgitacije navodi i prisutvo bolova u epigastrijumu. Stoga, detaljna anamneza u smislu vremena i načina nastanka bola, njegovog intenziteta, trajanja i širenja može navesti lekara da posumnja o kom primarnom uzroku bola se radi.

Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za teškoće koje su osećaju u gornjem delu digestivnog sistema i javljaju se tokom jela. Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost 50 godina) sa nešto većim brojem kod muškaraca. Simptomi su bol u želucu, osećaj nepirjatnosti, težine, mučnine i nadutosti u želucu.

Gastritis

Gastritis dana predastavlja jedno od najčešćih bolesti modernog društva. Jedan od simptoma je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija.

Čir na želucu

Kod ulkusa želuca bol je manje karakterističan i tipičan simptom nego kod pacijenata sa ulkusom dvanaestopalačnog creva. Pojavljuje se obično ulevo od srednje trbušne linije. Posle uzimanja hrane kod ovih pacijenata bol ne prestaje, već se čak i pojačava a uzimanje lekova nema isti efekat kao kod duodenalnog ulkusa.

Čir na dvanestopalačnom crevu

Kod duodenalnog ulkusa bol se klasično pojavljuje u epigastrijumu u projekciji središnje linije i često prolazi nakon uzimanja hrane, mleka ili lekova koji kupiraju kiselinu. Najznačajnija karakteristika ovog bola je da je intenzivniji 2-3 sata nakon jela ili tokom sna. Ova vrsta bola se pogoršava posle unosa hrane začinjene iritansima ili hrane koja dovodi do fermentisanja (paradajz, ljuti začin, pržena hrana, luk, nedopečena testa ili presno voće). Bol ima tendenciju vraćanja, a bolne epizode kod bolesnika sa duodenalnim ulkusom mogu trajati periodično po nekoliko nedelja ili meseci. Promena kvaliteta bola ka stalnom uz nemogućnost njegovog smanjivanja lekovima koji sprečavaju lučenje želudačne kiseline ukazuje na komplikacije ulkusa, najčešće u smislu njegovog prodiranja u okolne organe.

Bol ispod rebarnog luka

Akutno upala žuče kese

Akutno zapaljenje žučne kese koje je najčešće uzrokovano prisustvom kalkulusa u žučnoj kesi manifestuje se naglom pojavom bolova u epigastrijumu i ispod desnog rebarnog luka. Karakteristično je da se ovaj bol obično širi u leđa, ka desnoj lopatici i da je često praćeni mučninom i povraćanjem.

Akutno upala pankreasa

Zapaljenje pankreasa se karakteriše jakim, stalnim epigastričnim bolovima koji se najčešće šire pojasno (u vidu obruča) u leđa i obično su praćeni mučninom i povraćanjem. Često je značajan podatak da je bolu prethodio prekomeran, obično masan obrok ili konzumacija alkohola.

Pročitajte

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Dejan Radenković

specijalista opšte hirurgije

Cenovnik

Specijalistički pregled

  • Specijalistički pregled

    5.000,00 - 6.000,00

  • Pregled kod Prof. dr Dejana Radenkovića

    12.000,00

Gastroskopija (EGDS)

  • Naši eksperti pružaju usluge gastroskopije i gastroskopije u anesteziji po akcijskim cenama od 8.900,00 odnosno 15.300,00 dinara. Pozovite naš Call Centar na +381 11 3612 481 i informišite se o dostupnim akcijskim terminima.
  • Ultrazvuk abdomena