Hirurgija gojaznosti ili barijatrijska odnosno metabolička hirurgija, evoluirala je od skromnih početaka i eksperimentalnih pokušaja do jedne od naučno najutemeljenijih i tehnički najzahtevnijih specijalnosti koja se koristi u borbi sa krajnjim efektima svetske epidemije gojaznosti.

Danas su nam na raspolaganju različite hirurške tehnike kojima je cilj da se postigne smanjenje zapremine želuca ili da se smanji mogućnost apsorpcije hranjivih materija u digestivnom traktu.

Treba istaći da nakon hirurgije prekomerne gojaznosti pacijenti mogu da uzimaju hranu normalno, ali da brzo postižu sitost, a ekscesivno i kompulzivno uzimanje hrane više nije moguće. Uz adekvatnu preoperativnu pripremu i pravilnu selekciju pacijenata hirurško lečenje gojaznosti dovodi do brzih i vidljivih efekata, a smanjenje telesne mase često je praćeno normalizacijom krvnog pritiska, kao i regulacijom šećera i holesterola u krvi.

Sve operacije izvode se laparoskopskim putem, bez reza, kada se kroz male otvore na trbuhu uvode posebni instrumenti a vizuelizacija ostvaruje putem posebne kamere koja hirurgu prikazuje sliju na velikom ekranu. Ovakva vrsta hirurškog pristupa omogućava pacijentu brz oporavak, smanjene postoperativne bolove, rani oporavak digestivnih funkcija i brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Sužavanje želuca

Sužavanje želuca ("Sleeve" gastrektomija) je procedura kojom se smanjuje zapremina želuca za oko 75%, čineći da želudac ima formu cevi ili rukava (otuda i engleski naziv “sleeve”). Na ovaj način želudac gubi mogućnost rezervoara, unos hrane se smanjuje, menja se hormonski put koji reguliše sitost i bolesnik počinje da gubi na težini.

Sleeve Gastrektomija RefluxCentar

"Sleeve" gastrektomija dovodi do značajnih pozitivnih promena:

 • Kvalitet života se značajno poboljšava

 • Prestanak potrebe za prekomernim unosom hrane

 • Gubitak stalnog osećaj gladi

 • Gubitak 60-70% prekomernih kilograma već za godinu dana

 • Značajno bolja regulacije šećera u krvi, nekada i do potunog prestanka uzimanja lekova za šećernu bolest

 • Krvni pritisak se kod većine pacijenata normalizuje

 • Poboljšavanje srčane funkcije

 • Funkcija disanja se normalizuje, “sleep” apneja nestaje kod većine bolesnika

 • Kod žena se normalizuje hormonska regulacija menstrualnog ciklusa

 • Sindrom policističnih jajnika nestaje kod većine pacijentkinja

Oporavak nakon procedure je brz zahvaljujući minimalno invazivnoj (laparoskopskoj) hirurškoj tehnici. Očekivani boravak u bolnici je 2- 3 dana. Unos tečnosti započinjete već prvi dan po operaciji, a sa specijalno prilagođenom dijetom od 3. dana nakon intervencije. Pozitivni pomaci vidljivi su već par meseci po izlasku iz bolnice.

Naš tim će Vam u postoperativnom toku pomoći savetima o ishrani i načinu života. Korištenje vitaminskih i drugih suplemenata nakon “sleeve” gastrektomije je retko iz razloga što ključni mehanizmi resporpcije korisnih supstanci iz hrane nisu poremećeni.

Premošćavanje želuca

Premošćavanje želuca (“gastric by-pass”) je procedura kojom se želudac prvo preseca, a mali preostali deo se spaja sa tankim crevom. Ovom procedurom se ne samo smanjuje zapremina želuca, već se iz procesa resorpcije isključuje značajna površina tankog creva.

Gastrični bajpas RefluxCentar

Ova metoda je izrazito efikasna kako za gubitak prekomerne težine, tako i za regulaciju pre svega šećerne bolesti. Preporučuje se sledećoj grupi pacijenata:

 • teži oblici šećerne bolesti

 • izražena gastroezofagealna refluksna bolest sa posledičnim oštećenjem jednjaka

Oporavak nakon procedure je brz zahvaljujući minimalno invazivnoj (laparoskopskoj) hirurškoj tehnici. Očekivani boravak u bolnici je 3 dana. Unos tečnosti se započinje prvi dan nakon operacije, unos hrane po specijalizovanoj dijeti 4- 5 postoperativni dan.

Nekada u postoperativnom toku kod ove procedure može doći do smanjene resporcije određenih vitamina i minerala, te je neophodna suplementacija.

Naš tim će Vam pomoći u adekvatnom praćenju nutritivnog statusa i omogućiti pravovremene savete za ishranu.

Preoperativni intragastrični balon

Kod priprema za hirurgiju prekomerne gojaznosti kod osoba čiji BMI prelazi 40 kg/m2 a koji pate od dijabetesa ili hipertenzije kao početni vid lečenja može se predložiti plasiranje intragastričnog balona u želudac. Osnovni razlog za primenu intragastričnog balona je smanjivanje komplikacija koje mogu nastati tokom i posle hirurgije gojaznosti.

Nakon što se balon izvadi može se pristupiti definitivnom rešavanja problema prekomerne gojaznosti u vidu izvođenja jedne od dve barijatrijaske procedure bez ikakvih posledica ali sa značajno smanjenim rizikom.

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Cenovnik

Specijalistički pregled

 • Specijalistički pregled

  5.000,00 - 6.000,00

Endoskopsko plasiranje balona za mršavljenje