Šta je balon za mršavljenje?

Balon za mršavljenje (Intragastrični balon - IB) je način endoskopskog neoperativnog, ne-farmakološkog lečenja prekomerne gojaznosti. Osmišljen je za privremenu upotrebu radi gubitka težine kod umereno i veoma gojaznih pacijenata, gde gojaznost predstavlja veliki rizik po zdravlje, a koji su isprobali stručne programe mršavljenja u vidu dijete i fizičke aktivnosti. Program IB podrazumeva propisanu individualnu dijetu, program za fizičku aktivnost, kao i stalan nadzor lekara.

Sistem IB (The BioEnterics Balloon ili BIB System) je dizajniran za endoskopsko plasiranje tako da indukuje sitost. Najnovija generacija Orbera sistema 365 omogućava da balon ostane u želucu do godinu dana. Posle godinu dana, osobe kojima je Orbera balon u specijalnom režimu plasiran u REFLUX CENTRU izgubili su 3 puta više težine u odnosu na dijete i vežbanja, sa prosekom od oko 23 kg.

ORBERA™ sistem predstavlja jedan od najkvalitetnijih IB sa 20 godina kliničkog iskustva i sa više od 300.000 procedura u preko 80 zemalja.

Princip funkcionisanja

Intragastrični balon dovodi do redukcije telesne težine na sledeće načine:

 • Težina balona nadražava baroreceptore u želucu, što stimuliše centar za sitost u mozgu. Ovaj mehanizam je aktivan prva 3 meseca.

 • Želudačni balon dovodi do usporenog pražnjenja želuca čime utiče na rani osećaj sitosti.

 • Smanjenjem slobodne zapremine želuca nastaje rana sitosti, jer bolesnici nemaju potrebu niti mogućnosti za unosom veće količine hrane.

 • Neprijatnost zbog prisustva balona prisutna je najčešće u prvih 36h, dovodeći do osećaja mučnine a retko povraćanja, što smanjuje nagon za uzimanjem hrane. Ne pridržavanjem dijete ove tegobe mogu da se ponove što ograničava preterano uzimanje hrane.

 • Utiče na hormonalni status, jer dolazi do porasta serumskih vrednosti grelina, hormona sitosti.

Indikacije

 • Sve osobe sa BMI većim od 27 kg/m2 (relativne).

 • Osobe sa BMI < 30, kod kojih postoje komorbiditeti za čije je lečenje je neophodno smanjenje TT.

 • Osobe čiji je BMI > 35 u programu za hirurško lečenje gojaznosti (barijatrijsku hirurgiju), čime se značajno smanjuje operativni rizik i moguće komplikacije.

 • Osobe koje odbijaju hirurško lečenje.

 • Kod osoba kod kojih je neophodno načiniti hiruršku intervenciju, najčešće u sklopu ortopedskih operacija povreda ili preloma, a zbog prekomerne težine to trenutno nije preporučljivo.

Kontraindikacije

Pre plasiranja intragstričnog balona neophodno je uvek načiniti gastoskopiju kako bi se isključila moguća patološka stanja i eventualne kontraindikacije:

 • velike želudačne kile

 • teška zapaljenje jednjaka

 • ulkusi želuca i duodneuma

 • potencijalno krvareće lezije na želucu

 • inflamatorne bolesti digestivnog trakta

 • psihijatrijski poremećaji

 • bolesti zavisnosti

Intragastrični balon se ne sme koristiti kod trudnica, ukoliko se planira trudnoća ili tokom dojenja.

Izvođenje procedure

Po dolasku u bolnicu u sobi za pripremu za endoskopske procedure daje se sat vremena pre procedure specijalna terapija za maksimalno suzbijanje neprijatnog osećaja mučnine tokom i nakon procedure.

Nakon toga pacijenti se prevode u specijalni endoskopski kabinet gde će nakon anstezije prvo biti načinjen kontrolni gastroskopksi pregled. Ovaj pregled je neophodan, kako bi endoskopisti bili sigurni, da ne postoji nikakva kontraindikacija za plasiranje balona u želudac. U slučaju postojanja relativnih kontraindikacija u smislu zapaljenja sluzokože želuca ili jednjaka, odložiće se plasiranje balona i pacijentu će biti data najsavremenija terapija. Nakon najčešće 6 nedelja u proseku može se prisupiti plasiranju balona.

Ukoliko endoskopista ne vidi kontraindikacije za proceduru, ostaviće veću količinu vazduha u želucu i započeće sa procedurom plasiranja balona. U zavisnosti od veličine želuca u želudačni balon će biti plasirano oko 450 do 600 ml fiziološkog rastvora. Uz fiziološki rastvor će biti dodato i 5ml metilenskog plavog u cilju predostrožnosti, jer u slučajevima curenja balona mokraća će se obojiti u zeleno.

Dizajn, material i činjenica da je ispunjen tečnošću, omogućavaju IB da se nesmetano pomera unutar želuca. Procedura traje od 7-12 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji.

Uklanjanje balona se nakon godinu dana od plasiranja takođe vrši endoskopskim putem, posebno dizajniranim sistemom za vađenje. Sama procedura vađenja balona je vremenski nešto kraća od postavljanja, i nakon završetka pacijenti mogu odmah da se vrate svakodnevnim životnim aktivnostima.

Procedura postavljanja intragastričnog balona

Procedura uklanjanja intragastričnog balona

Nakon procedure

Nakon procedure plasiranja balona, u slučaju daje bolesnik primio samo lokalnu anestezoiji preporučuje se oporavak od oko pola sata.

U slučajevima kada se daje analgosedacija postoperativni oporavak u bolnici traje najmanje sat vremena uz obaveznu zabranu voženja motornih sredstava tog dana.

Po otpustu svi pacijenti dobijaju specijalizovani jelovnik i terapiju, uz napomenu da se savetuje da naredna tri dana u slučaju potrebe obavezno dođu u bolnicu kako bi primili terapiju za smanjenje osećaja nelagodnosti, mučnine i bola.

Neželjeni efekti

Komplikacije uključuju rizike vezano za endoskopsku proceduru, lekove i metode koji se koriste u okviru ove procedure, kao i fazu navikavanja vašeg organizma na ugrađeno strano telo.

Najčešće komplikacije su neposredne i javljaju se u prva tri dana nakon plasiranja IB. U toku prvih nekoliko dana moguća je pojava nelagodnosti i bola u želucu, stalna mučnina i nagon na povraćanje, refluks želudačnog sadržaja, otežano varenje hrane, blokada hrane koja ulazi u stomak i nemogućnosti gutanja.

Primenom specijalne terapije pre i po potrebi nakon plasiranja balona značajno se smanjuju neželjeni efekti procedure.

Posle tri dana pacijenti se znatno bolje osećaju, tako da nemaju osećaj da im je ugrađen balon. Putovanja se ne preporučuju prva tri dana nakon intervencije.

U svetskim serijama su opisane i komplikacije u vidu izduvavanja balona kao i pomeranja i oštećenja sluzokože želuca. U izuzetno retkim slučajevima opisani su i problemi performacije želuca i pankreatitisa. U Reflux centru za sada mi nismo imali ovakvih kompliakcija.

Radi maksimalnog efekta postavljanja IB neophodno je primeniti specijalizovan dijetetski režim, odnosno da se osobe naviknu na zdrav način ishrane, i vežbe po preporukama stručnjaka. U protivnom, ako se nastavi sa starim navikama kilogrami će da se vrate po vađenju balona.

Pročitajte

Reflux Centar Sertifikat Orbera
REFLUX CENTAR – Jedini regionalni akreditovani centar za primenu želudačnog balona u lečenju prekomerne gojaznosti.

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Cenovnik

Specijalistički pregled

 • Specijalistički pregled

  5.000,00 - 6.000,00

Endoskopsko plasiranje balona za mršavljenje