Šta je predstavlja proktološki pregled?

Proktološki pregled predstavlja pregled analnog kanala i završnog dela debelog creva (rektuma). Izvodi u ležećem položaju, tako što pacijent leži na svojoj levoj strani sa nogama savijenim u kolenima, prema grudnom košu. Takođe, pregled se može raditi u takozvanom koleno-lakatnom položaju.

Osnovu svakog proktološkog pregleda predstavlja pregled samog analnog otvora i izgled kože okolne regije, kao i digito-rektalni pregled tj. pregled sluznice anusa i rektuma koji se nalazi na dohvat prsta. U slučaju potrebe, mogu se uraditi anoskopija i rektoskopija.

Anoskopija

Anoskopija je jednostavan, bezbolan i kratak proktološki pregled. Nema potrebe za čišćenjem creva. Predstavlja endoskopsku metodu pregleda analnog kanala i završnih par centimetara završnog dela debelog creva. Izvodi se tako što se u analni kanal uvlači kratak endoskopski instrument koji ima izvor hladnog svetla - anoskop, te se pod kontrolom oka pregleda sluzokoža pomenutih delova.

Rektoskopija

Rektoskopija je jednostavna endoskopska metoda pregleda završnog dela debelog creva u dužini od 20 do 25cm. Obavlja se pomoću rektoskopa, endoskopskog instrumenta koji ima izvor hladnog svetla i koji je nešto deblji od prsta. Pregled po pravilu nije bolan, ali može biti neugodan, traje od 5 do 10 minuta ili nešto duže ukoliko se radi biopsija ili neka intervencija.

Ukoliko se izvrši biopsija ili druga intervencija, uzorak sluznice se šalje na histopatološki pregled. Nakon postupka pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Indikacije

Ovaj pregled je izuzetno važan, obzirom da se kod raka debelog creva oko 80% promena nalazi upravo u završnom delu debelog creva. Zbog toga, peporuka je da se proktološki pregledi koji obuhvataju i rektoskopiju, obavljaju na svake dve godine kod osoba starijih od 45 godina. Sa ulaskom u petu deceniju života potreban je i kolonoskopski pregled.

Indikacije za proktološki pregled:

  • krvarenje iz završnog dela debelog creva

  • bol pri defekaciji

  • upalni procesi

  • nekontrolisana stolica

  • sumnja na tumorske procese

  • izrasline oko rektuma

Naši eksperti

Doc. dr Miljan Ćeranić

specijalista opšte hirurgije

Prim. dr Miloš Popović

specijalista opšte hirurgije

Cenovnik

Proktološki pregled

Kolonoskopija

  • Naši eksperti pružaju usluge kolonoskopije i kolonoskopije u anesteziji po akcijskim cenama od 12.900,00 odnosno 18.900,00 dinara. Pozovite naš Call Centar na +381 11 3612 481 i informišite se o dostupnim akcijskim terminima.